Dana 11.9.2017. godine u opštini Nijemci u Republici Hrvatskoj, opština Ruma je potpisala Partnerski sporazum sa partnerima na projektu HORIS: opštinom Nijemci, Konjogojskim udruženjem Vranac iz Nijemaca, Konjičkim klubom Srem iz Sremske Mitrovica i Srednjom poljoprivredno-prehrambenom školom Stevan Petrović-Brile iz Rume. Partnerski sporazum predstavlja nadogradnju Ugovora o dodeli bespovratnih donacija koji je opština Nijemci kao nosilac projekta sklopila sa Agencijom za regionalni razvoj republike Hrvatske kao Upravljačkim telom programa Intereg Ipa Srbija – Hrvatska u okviru kojeg se projekat HORIS i sprovodi.

Projekat HORIS predstavlja rezultat dugogodišnje saradnje i analize koja je pokazala da se na području Srema i na području Vukovarsko- srijemske županije kriju potencijali za razvoj objedinjene turističke ponude koja bi se temeljila na zajedničkoj bogatoj konjičkoj tradiciji. Na temelju toga, Upravljačka tela Intereg programa su HORIS prepoznala kao veoma značajan projekat za ceo region i odobrila su njegovu implementaciju u periodu od naredne 2 godine u ukupnom iznosu od 1.417.632,24 evra.

Pored toga što je ovo prvi projekat opštine Ruma koji se finansira iz Intereg Ipa Srbija-Hrvatska programa, implementacija HORISa za nju predstavlja značajan infrastrukturni i strateški poduhvat. Pored izgradnje infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta kako bi se stvorili uslovi za razvijanje bogate turističke ponude i implementaciju usluge hipoterapije , projekat HORIS obuhvata i izradu sveobuhvatnog i obimnog Strateškog dokumenta za razvoj turizma koji će pokriti ceo region Srema i Vukovarsko-sremske županije. Kao takav, on će obuhvatiti sve opštine Srema, njihove probleme, potrebe i predloge za razvoj turizma u regionu Srema.

Zvaničan početak projekta HORIS je 1.9.2017. godine i projektni tim sa srpske strane je već intenzivno krenuo sa implementacijom projektnih aktivnosti.