Uvodna konferencija i prvo javno predstavljanje projekta “HORIS – Konjičke rute Srem” održano je danas u maloj bioskopskoj sali Kulturnog centra “Brana Crnčević” u Rumi.

Projekat se finansira u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2014-2020, a realizuju ga i sufinansiraju partneri na projektu: Opština Nijemci, Opština Ruma, Konjogojsko udruženje “Vranac”, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola “Stevan Petrović-Brile” i Udruženje Konjički klub “Srem” iz Sremske Mitrovice.

Opšti cilj projekta je da doprinese razvoju objedinjene turističke ponude i bolje upravljanje kulturnim nasleđem u regionu.

Stevan KovacevicPredsednik SO Ruma Stevan Kovačević smatra da je “Horis” veoma značajan projekat za ovaj region, jer Srem baštini bogatu tradiciju konjarstva i konjičkog sporta. “U Sremu se odvajkada negovala ljubav prema konjima. Nažalost situacija se danas promenila, i radnih i paradnih konja ima sve manje, ali ljubav prema ovoj plemenitoj životinji postoji, kao i tradicija uzgoja. Mislim da ovo može biti jedan inicijalni podsticaj da se oživi interesovanje kako za konjarstvo kao privrednu delatnost, tako i za poboljšanje turističke ponude i Opštine Rume i Opštine Nijemci kada je u pitanju konjički sport”, istakao je Kovačević.

Posebna vrednost projekta je uspostavljanje hipoterapije koja je delotvorna za osobe sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama.

VjekoslavNačelnik Opštine Nijemci Vjekoslav Belajević zadovoljan je saradnjom sa Opštinom Ruma i veruje da će svi učesnici dati svoj doprinos kako bi projekat uspeo.

“Duže vreme smo tražili partnera za ovaj projekat i imali smo sreću da ostvarimo saradnju sa Opštinom Ruma. Veoma smo zadovoljni saradnjom, imamo obostrane interese da realizujemo projekat što bolje. U pitanju je veoma vredan projekat blizu milion i po evra vredan, a sredstva su namenjena za konjičku opremu, unapređenje infrastrukture, ali i edukaciju. Očekujemo i ekonomske benefite, podizanje turizma u našim opštinama, ali i snažan doprinos očuvanju tradicije po kojoj je Srem nekada bio čuven”, rekao je Belajević.

VukoticZahvaljujući projektu “Horis” Vladimir Vukotić predsednik Konjičkog kluba “Srem” iz Sremske Mitrovice očekuje dodatnu popularizaciju konjičkog sporta.

“Prošle godine smo pokrenuli školu jahanja, ali imamo uslove za rad samo u periodu proleće – jesen. Sada ovim projektom planiramo izgradnju manježa za zimski rad sa konjima, što će nam omogućiti kontinuirani rad. Naš klub je od 2015. godine, kada je osnovan od strane KD Doma Sremska Mitrovica, uzeo učešće u brojnim promotivnim aktivnostima, a bolji infrastrukturni uslovi pomoće nam da još reprezentativnije afirmišemo lepotu konjičkog sporta i propratnih rekreativnih sadržaja”, rekao je Vukotić.

Glavne aktivnosti projekta su sledeće:
• Uspostavljanje infrastrukturnih preduslova za razvoj konjičkog sporta, hipoterapije i propratnih aktivnosti u općini Nijemci (Hrvatska), opštini Ruma i gradu Sremska Mitrovica;
• Uspostavljanje institucionalnih uslova (studijsko putovanje, treninzi i obuke za zainteresovane strane i aktere) za razvoj konjičkog sporta, hipoterapije i propratnih aktivnosti;
• Sprovođenje usluga sportskog jahanja i hipoterapije na teritoriji opština/gradova partnera na projektu;
• Uspostavljanje preduslova za dalji razvoj turizma kroz razvijanje Strategije za razvoj turizma u prekograničnom regionu Hrvatske i Srbije;
• Promocija turističke ponude i manifestacija sa konotacijom konjičkog sporta.
Predviđeno trajanje projekta je 24 meseca.
Ukupan odobreni budžet projekta je 1.417.632,24 evra, od čega je 212.644,85 evra sufinansiranje projektnih partnera.