Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić obišao je danas radove na izgradnji kompleksa za konjički sport i hipoterapiju na obodu Rume, nadomak Tivolske ulice.

Izgradnja otvorenog i zatvorenog manježa za konje i štale, deo je projekta “HORIS – Konjičke rute Srem”, koji se finansira u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2014-2020, a realizuju ga i sufinansiraju partneri na projektu: Opština Nijemci, Opština Ruma, Konjogojsko udruženje “Vranac”, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola “Stevan Petrović-Brile” i Udruženje Konjički klub “Srem” iz Sremske Mitrovice.

Pored unapređenja turističkih potencijala, promocije/oživljavanja konjičkog sporta u Sremu, posebna vrednost projekta je uspostavljanje hipoterapije koja je delotvorna za osobe sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama, rekao je predsednik Mančić.

“Ovo je nešto što Ruma do sada nije imala. Na periferiji grada sada ćemo imati kompleks koji će biti dostupan ne samo deci kojoj je potrebno terapijsko jahanje, već i svoj drugoj deci i građanima. Ovim projektom upotpunićemo i turističku ponudu našeg grada i promovisati konjički sport, verujem da će mnoga deca baš na ovom mestu naučiti da jašu konja”, kazao je predsednik Mančić i napomenuo da je parcela od oko jednog hektara na periferiji grada prava lokacija za izgradnju ovog kompleksa.

“Tražili smo zemljište koje je u svojini Opštine Ruma, a koje je na obodu grada. Parcela, koja je do sada bila uzurpirana, se nalazi u blizini Srednje poljoprivredno-prehrambene škole “Stevan Petrović Brile”, koja će upravljati kompleksom i održavati ga. Veterinari škole brinuće o životinjama, domaćini će se starati o objektima i siguran sam da će Ruma mnogo dobiti realizacijom ovom projekta””, rekao je Mančić.

Završetak radova se očekuje krajem avgusta nakon čega je planirana nabavka konja i puštanje u rad kompleksa.

“Planirana je nabavka jednog terapeutskog konja, koji će proći potrebnu obuku i koji će služiti isključivo za svrhe terapeutskog jahanja. Po metodologiji koju preuzimamo iz evropskih zemalja kupićemo konja i angažovati ljudstvo koje će pohađati stručne edukacije za sprovođenje terapije. U ovoj štali je planiran prostor za još tri konja koji će služiti za školu jahanja. Ti konji će takođe biti pripremljeni za rad sa decom, ali se neće koristiti za terapije”, izjavio je Dragan Kosanović, šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i dodao da Opština Ruma strateški razvija čitavu ovu oblast i zajedno sa svim partnerima regionalno razvija oblast konjičkog sporta, konjičkog turizma i terapeutskog jahanja.

Ukupan odobreni budžet projekta “Horis” je 1.417.632,24 evra, od čega je 212.644,85 evra sufinansiranje projektnih partnera. Opštini Ruma je po ovom projektu odobren iznos od 395.888,14 evra, od čega je učešće lokalne samouprave 59.383,23 evra.

Za nabavku konja koji će se koristiti u terapeutske svrhe obezbeđeno je 15.000 evra, a cena obučenog konja za hipoterapiju na tržištu dostiže duplo veću cifru.

Početak izgradnje zgrade projekta HORIS

Početak izgradnje zgrade projekta HORIS

Obilazak radova

Obilazak radova

 

 

 

 

Kompletna vest na sajtu Opštine Ruma