U Rumi je danas svečano otvoren kompleks za konjički sport -Horis, koji ne samo da upotpunjuje turističku ponudu i afirmiše konjički sport, već donosi i novu socijalnu uslugu – hipoterapiju, namenjenu deci i mladima koji pohađaju rumski Dnevni centar/ boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.
Projekat je finansiran u okviru Programa prekogranične saradnje “Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2014-2020”, a realizovali su ga i sufinansirali partneri na projektu: Opština Ruma, Opština Nijemci, Konjogojsko udruženje “Vranac”, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola “Stevan Petrović-Brile” i Udruženje Konjički klub “Srem” iz Sremske Mitrovice.
Na oko 1,1 hektara opštinskog zemljišta na obodu Rume, tik uz Tivolsku ulicu, izgrađen je zatvoreni manjež površine 1.012 m², otvoreni manjež površine 836 m² i štala, a kupljeni su i konji prilagođeni radu sa decom.
Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić istakao je da ovakav centar nema niko u Sremu, te da su Opština Ruma i Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj pokazali da imaju kapacitete da realizuju velike projekte i za njih obezbede sredstva iz EU, kao što je to slučaj sa projektom “Horis – konjičke rute Srem”.
“Omogućavamo u našem gradu važnu socijalnu uslugu terapeutsko jahanje, ali i unapređujemo turističku ponudu. Hipoterapija biće dostupna svoj deci koja borave u našem Dnevnom centru, ali svakako je cilj da i druga deca i ljubitelji životinja, konja, budu ovde i iskoriste svoje slobodno vreme, da se upoznaju sa ovim plemenitim životinjama, da mogu da pohađaju školu jahanja i sve ono što će ovaj konjički centar ponuditi. Ovakav centar nema niko u Sremu, mi smo i u ovome pioniri. Videli smo danas prezentaciju hipoterapije, videli sa koliko osmeha se ceo proces odvija, koliko su deca srećna i znamo da smo uradili pravu stvar kada smo uzeli učešće u ovom projektu”, izjavio je predsednik Mančić i podsetio da je vrednost projekta 395.888,14 evra, te da je učešće lokalne samouprave trebalo biti 59.383,23 evra.
“Zahvalio bih se i Vladi AP Vojvodine i Sekretarijatu za finansije koji nam je za ovaj projekat dao 4 miliona dinara, tako da iz budžeta nismo morali u celosti ni učešće finansirati. Zahvaljujem se svim volonterima koji su uzeli učešće i moram da kažem da je za rukovođenje i za bavljenje ovim poslom obučen i licenciran tim od 14 ljudi, tu su doktori, fizioterapeuti, psiholozi, veterinari, instruktori jahanja itd. Ovaj centar je poveren našoj ustanovi “Solidarnost” koja će zajedno, u konekciji sa Poljoprivrednom školom, imati zadatak da unapređuje ovaj projekat. Ja želim da se ovde svaki dan nešto dešava. Na ustanovi “Solidarnost”, na svima vama koji ste se opredelili da učestvujete u ovom radu, je da ovaj prostor oplemenjujete, da ga unapređujete, da on služi svrsi. Da u njemu uživaju i deca kojoj je neophodna hipoterapija, ali i sva druga deca, koja će ovde sa svojim roditeljima dolaziti. Neka svi budu zadovoljni onim što možemo da im pružimo. Želim da ovaj centar traje mnogo godina”, poručio je Mančić.
V.D. direktor Ustanove za pružanje socijalne zaštite “Solidarnost” Branislav Pavić veruje da će ovo biti jedno od omiljenih mesta u gradu, pogotovo za one najmlađe stanovnike naše opštine.
“Želim da iskažem zadovoljstvo što je projekat Horis uspešno realizovan i što smo uspeli da napravimo ovaj sportski kompleks koji je poseban, Ovde ćemo sprovoditi usluge hipoterapije, ali osim toga, trudićemo se i da proširimo priču u smislu male škole jahanja i još nekih aktivnosti”, rekao je Pavić.
Defektološkinja Izvorinka Jelić Kočolski, jedna je od osoba zaduženih za terapeutsko jahanje, ističe da je hipoterapija izuzetno delotvorna za osobe sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama…